A vibrant color spectrum depicting diverse colors, symbolizing the spectrum of gender identities

Genderidentiteiten begrijpen: Een uitgebreide gids

Home » Informatief » Genderidentiteiten begrijpen: Een uitgebreide gids

Estimated reading time: 0 minuten

Hoewel deze blogpost probeert verschillende termen met betrekking tot genderidentiteit te verduidelijken en uit te leggen, erkennen we dat taal niet de volledige rijkdom en diversiteit van de menselijke ervaring kan omvatten. Deze gids is niet volledig, en het is belangrijk om te onthouden dat ieders ervaring met genderidentiteit uniek en zeer persoonlijk is. Als je vindt dat een term niet correct is weergegeven of als er een term is die je graag opgenomen zou zien, neem dan contact met ons op. Wij waarderen je inbreng en jou verhaal.

Een levendig kleurenspectrum met verschillende kleuren, als symbool voor het spectrum van genderidentiteiten.

Gender is de poëzie die ieder van ons maakt van de taal die ons is geleerd.

Leslie Feinberg

Agender

Agender personen identificeren zich met geen enkel geslacht. Vaak omschrijven ze zichzelf als genderloos of genderneutraal. Terwijl sommige agenderpersonen vinden dat ze geen geslacht hebben, kunnen anderen het gevoel hebben dat het begrip gender gewoon niet op hen van toepassing is.

Androgynous

Androgynie is een term die kan verwijzen naar personen die kenmerken vertonen – in termen van uiterlijk, kleding of gedrag – die niet stereotiep geassocieerd worden met hun toegewezen geslacht. Het is een combinatie van mannelijke en vrouwelijke eigenschappen, of een gebrek aan beide.

Cisgender

Cisgender verwijst naar personen wier genderidentiteit overeenkomt met het geslacht dat hun bij de geboorte is toegewezen. Iemand aan wie bij de geboorte een vrouw is toegewezen en die zich als vrouw identificeert, is bijvoorbeeld cisgender. De term onderscheidt mensen die transgender zijn.

Crossdresser

Crossdressers zijn personen die kleding dragen en een geslachtsuitdrukking aannemen die typisch is voor het andere geslacht. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, waaronder comfort, zelfexpressie en seksuele bevrediging. Het is belangrijk te begrijpen dat crossdressing niet noodzakelijkerwijs verband houdt met iemands genderidentiteit of seksuele geaardheid.

Drag Queen / Drag King

Deze termen verwijzen naar performers, meestal in de context van de LGBTQ+-cultuur, die zich als genderstereotypen verkleden en deze uitvoeren voor amusement. Drag Queens vertolken overdreven vrouwelijkheid, terwijl Drag Kings overdreven mannelijkheid vertonen. Het is een kunstvorm die draait om zelfexpressie, performance en vaak ook kritiek op gendernormen.

Genderfluid

Deze term beschrijft personen wier genderidentiteit in de loop der tijd varieert. Een genderfluïde persoon kan zich soms identificeren als man, soms als vrouw, soms als beide, of als geen van beide. Zij voelen vaak een flexibele verschuiving in hun genderidentiteit die beïnvloed kan worden door verschillende factoren, waaronder stemming, situatie of persoonlijk comfort.

Genderqueer

Dit is een andere term voor personen die zich niet uitsluitend als man of vrouw identificeren. Hij kan door elkaar worden gebruikt met de term “non-binair”. Genderqueer mensen kunnen zich identificeren als een mix van verschillende genders, een volledig ander geslacht, of ze kunnen het concept van binair geslacht verwerpen.

Intersex

Intersekse personen worden geboren met fysieke geslachtskenmerken die niet voldoen aan de typische definities voor een mannelijk of vrouwelijk lichaam. Deze kenmerken kunnen chromosomaal, hormonaal of fysiek zijn. Het is belangrijk op te merken dat intersekse betrekking heeft op biologische variaties, terwijl genderidentiteit betrekking heeft op iemands interne zelfbesef.

MTF (man naar vrouw / Male-to-Female) / FTM ( vrouw naar man / Female-to-Male)

Deze acroniemen verwijzen naar transseksuelen die in transitie zijn of zijn gegaan van het hun bij de geboorte toegewezen geslacht naar hun ware genderidentiteit. MTF-personen kregen bij hun geboorte het mannelijke geslacht toegewezen, maar identificeren zich als vrouw. Omgekeerd werd aan FTM-personen bij de geboorte een vrouw toegewezen, maar zij identificeren zich als man.

Non-binary

Niet-binaire identiteit is een verzamelnaam voor genderidentiteiten die niet uitsluitend mannelijk of vrouwelijk zijn. Niet-binaire personen kunnen zich identificeren met een geslacht dat elementen van beide combineert, buiten deze binaries bestaan, of het concept van binair geslacht volledig verwerpen.

Questioning

Deze term wordt gebruikt voor personen die onzeker zijn over hun eigen genderidentiteit of bezig zijn deze te onderzoeken. Het is een cruciaal onderdeel van de reis van veel mensen naar zelfontdekking en het begrijpen van hun identiteit.

Trans man / Trans vrouw

Een transman is iemand die bij de geboorte de vrouwelijke identiteit kreeg toegewezen, maar zich identificeert en leeft als man. Anderzijds is een transvrouw iemand aan wie bij de geboorte de man is toegewezen, maar die zich identificeert en leeft als vrouw.

Transgender

Transgenders hebben een genderidentiteit die verschilt van het geslacht dat hun bij de geboorte is toegewezen. Iemand kan bijvoorbeeld bij de geboorte een man toegewezen krijgen, maar zich identificeren en leven als vrouw. Het is belangrijk om te onthouden dat transgender zijn te maken heeft met genderidentiteit, die intern is, en niet met fysieke verschijning.

Travestiet

Ooit werd deze term veel gebruikt, vergelijkbaar met crossdresser, maar hij is uit de gratie geraakt en wordt door sommigen als denigrerend gezien. Het is altijd het beste om de term te gebruiken waarmee mensen zichzelf aanduiden.

Tgirl / Trans girl

Tgirl is een term voor een transgender vrouw of een crossdressing man. Zoals veel van deze termen varieert het gebruik en de acceptatie ervan binnen de transgendergemeenschap.

Two-Spirit

Deze term wordt in sommige inheemse culturen gebruikt om personen aan te duiden die zowel mannelijke als vrouwelijke geesten belichamen. Het is een spirituele en culturele rol die in veel inheemse culturen wordt erkend en geëerd.

Bij TransMakeover verwelkomen en vieren we ieders uniekheid, ongeacht je reis of je positie in het genderspectrum. Misschien zie je jezelf niet terug in de termen die hier staan – en dat is oké. Genderidentiteit is een groot en gevarieerd landschap, met meer schakeringen en contouren dan we in woorden kunnen vatten. Bovenal hopen we dat deze gids als uitgangspunt dient voor begrip, acceptatie en dialoog. Wij zijn er om je te steunen en te verheffen op je weg naar zelfrealisatie en transformatie. Je wordt gezien, je bent waardevol en je bent hier welkom.

Omarm je authentieke zelf en zet een stap naar zelfontdekking. Of je nu op zoek bent naar een transformerende ervaring of persoonlijke coaching, onze TransMakeover diensten en TransAcademy zijn er om je te ondersteunen. Boek een sessie!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts